Изложба фотографија другог дана 14.фестивала „Труба Мирослава Милета Матушића“

Facebook

Другог дана 14. фестивала „Труба Мирослава Милета Матушића“, у уторак, 23. јула 2019. године у Холу Центра за културу у Кучеву отворена је изложба фотографија , аутора Владимира Петровића.

„Изложба носи симболичан назив „Homolje-оut of fokus“ или Хомоље ван фокуса. Овај циклус фотографија настао је приликом етнолошких истраживања која су спроведена, под окриљем Центра за културу, у априлу и мају прошле године а приликом којих је Владимир Петровић бележио документарном фотографијом читав процес истраживања. Владимиров таленат за фотографисање допринео је да поред документарне вредности фотографије добију и уметничку димензију. Лица људи и предели који већини нас нису видљиви и приметни јер су фотографисани у неким од најудаљенијих насеља наше општине.

Хомоље ван фокуса предсатавља траг у времену људи, који живе потпуно скрајнути из фокуса јавности , и села која постају готово ненасељена због велике миграције становништва у градове и због одласка на привремени рад у иностранство, а тај тренд траје већ неколико деценија уназад и на жалост не зауставља се.

Владимир циклусом фотографија, представљеним на овој изложби , ставља у фокус односно први план људе и пределе али и отвара многа болна питања на која наше друштво не налази одговоре и од којих јавност окреће главу.

У карактерима фотографисаних људи може се осетити и ауторова емпатија према животним судбинама, које је током истраживања упознао, бележећи оком објектива стваран живот.

 

Фотографије Владимира Петровића поново откривају ствари које иако трају постају заборављене.

Кажу „Слике се не праве по људима, већ људи по сликама“ . И то они обични, немоћни, исконски мирни и безазлени људи.

Ту настаје циклус фотографија „Homolje out of fokus“.

Само ретки и даље воде и истрајавају у својој борби са ветрењачама, разоткривајући покривено. Водећи борбу коју не могу ни добити ни изгубити а Владимир је један од њих.“ Истакла је Јасмина Благојевић, директорка центра за културу „Вељко Дугошевић“ Кучево, отварајући изложбу. Изложба ће трајати до 01. септембра.

Loading