52.Смотра „Хомољски Мотиви“ / први дан – треће дешавање : позоришна представа „Прах“

DSC03307
Facebook

У оквиру трећег дешавања првог дана 52. Смотре „Хомољски Мотиви“, љубитељи позоришне уметности имали су прилику да погледају  представу  „Прах“ – дуодраму Ђерђа Шпира, једног од најпознатијих мађарских савремених писаца, коју је режирао је Вељко Мићуновић( потписује и aдаптацију текста и избор музике) и у којој играју Наташа Нинковић и Зоран Цвијановић.

У овој причи двоје људи, брачни пар, на рубу егзистенције, добија два милиона евра на лотоу. Нема тог човека у овој земљи који бар једном о томе није маштао. Величина ове трагикомедије јесте баш у тој једноставности – сматра редитељ Мићуновић. Представа је пуна  смеха, али и суза, присутна је  цела палета емоција од еуфорије и узбуђења, преко страха и параноје, па до очаја .

Реч редитеља

Он једног поподнева дође кући раније с посла, а она тек долази с пијаце да спреми кромпир за ручак. Ништа од ручка, остаће гладни. Нешто страшно важно се догодило и то мора да јој саопшти. Али како да јој саопшти шта је срећа? Је ли срећа сигурност? Је ли новац срећа? Је ли срећа благостање? Kако да је завредимо, како да објаснимо да смо је заслужили? Је ли срећа нешто чему само можемо да тежимо? Откуд та људска вера у лутријску срећку? Питање је, заправо, има ли краја друштвеној транзицији или ће се људи делити на оне који се кладе на срећу и оне који су срећни профитери. Постаје ли нам смешно свако моралисање на тему новца? Kо још верује да сиромашни могу бити срећни?“

 

Loading