Данас је Свети Василије Острошки

IMG_0552
Facebook

Српска православна црква 12. маја слави празник Светог Василија Острошког.У свим њеним храмовима служи се света Литургија.Тако је било  јутрос и у храму Светог Вазнесења Господњег у Кучеву, која је била пуна верног народа. И, што је посебно лепо, оних најмлађих,  

 

 Мошти Светог Василија се, као велика светиња, чувају у манастиру Острог, који је место ходочашћа за вернике свих религија. У манастиру Острог, данас се, после литургије, као и сваке године, одржава велики народни сабор. Свети Василије се слави  и као крсна слава.

Острошку испосницу са чудотворним моштима, у којој је за живота боравио свети Василије, посећују и хришћани и муслимани подједнако верујући у њихову моћ исцелења.

Свети Василије Острошки рођен је у селу Мркоњићи, у Поповом пољу у Херцеговини, одакле је отишао у требињски манастир Успенија Пресвете Богородице где се замонашио и започео живот подвижника.

Као епископ захумско-херцеговачки и скендеријски живео је у манастиру Тврдошу, служећи православној вери и чувајући своје вернике од турских свирепости.

Када су Турци разорили Тврдош, Василије се преселио у манастир Острог, где је наставио подвижнички живот и гдје се упокојио 1671.

Loading