Отворенa изложба фотографија „Косово, не/ стваран живот“, аутора Ивана Максимовића

IMG-20190425-WA0014
Facebook

У четвртак, 25.априла.2019 .у 13 часова,  у Галерији савремене уметности Центра за културу Кучево отворена је изложба фотографија „Косово, не/ стваран живот“,  аутора Ивана Максимовића. Изложба ће трајати до 09.маја 2019.годинеИзложбу је отворила Јасмина Благојевић, директорка Центра за културу Кучево.

 

У недељи када хришћански свет обележава страдање Исусово а која се завршава слављењем  Васкрса господа Исуса Христа симболички отварамо изложбу фотографија „Косово, не/ стваран живот“,  аутора Ивана Максимовића , о страдањима нашег народа и цркве на простору Косова и Метохије.

 

Иван Максимовић, рођен 20. октобра 1977. године, у Приштини.  Живи у Звечану на Косову и Метохији .

  1. – Дипломирао је вајарство на Факултету уметности, универзитет у Приштини – Звечан.

 

Фотографијом се бави преко 20 година. Три године био студент демонстратор на предмету Фотографија на матичном факултету. Похађао више кратких курсева ТВ и радио новинарства, сарађивао са новинарима из више земаља. У то време се јавља и интересовање за документарни филм и тако настаје неколико кратких, између осталог: Бојкот Народа (2013), Машинска радионица (2013) Дело вере (2014), Свети Сава и Косовски завет данас (2014) и др. Радио репортаже, вести, интервјуе. Превођен на преко 10 језика.

Ово му је 10 самостална изложба а излагао је у Грачаници, Београду, Нишкој Бањи, Белој Паланци, Трстенику, Смедеревској Паланци, Смедереву и Инђији. Учесник је многобројних колективних односно групних изложби у иностранству.

 

Идејни творац, покретач, и аутор прве четири приче аудио – визуелног пројекта „Уметност живота”. Серијом радијских интервјуа који су емитовани у получасовном недељном термину, што је пратило и представљање на веб-сајту уз репродукције радова и документарне фото – приче о самим ауторима, обухваћен је период живота више српских и неалбанских уметника са Косова и Метохије који су стварали након 1999. године, до тада потпуно скрајнути из фокуса јавности. Пројекат је завршен пригодном монографијом.

 

Фотографије и карикатуре су објављиване у готово свим дневним новинама и већини часописа на српском језику укључујући и Националну географију. Такође и у онлајн издањима специјализованих фото часописа на немачком и енглеском језику, као и у стручним монографијама на српском језику. Неке од фотографија коришћене су у истраживачким пројектима у Украјини, Русији, Великој Британији.

 

Фотографијe које су део изложбе насталe су у периоду од 2004. до 2017.

Аутор није у прилици да данас присуствује отварању а у аплицирању за излагање у Кучево о својој озложби написао је:

Косово и Метохија, место где свака генерацијa почиње стару причу да ствара „по први пут“. Тамо где људи не размишљају о томе како ће живети сутра, већ хоће ли преживети данас. Ту „не скачу с мостова када хоће да се убију – пређу их“. Косово и Метохија, место где се историја гради на костима страдалника а облачи по последњој „светској моди“.

Слике се не праве по људима, већ људи по сликама. И то они обични, немоћни, исконски мирни и безазлени људи. Нико од њих бирао, нико од њих биран. Једино их зло сустиже без изузетка. Живот и живљење им одузети, сада као да једино постоје да би други на њима живели и зарађивали. Они који им, беспомоћнима, стечено односе и они који им помоћ доносе. Они који их осматрају и ми који их посматрамо. Ту настаје циклус фотографија „Косово, не/стваран живот“.

Loading