Изложбе фотографија „Косово, не/стваран живот“, аутора Ивана Максимовића из Звечана

sloboda kretanja
Facebook

У четвртак, 25.април 2019. у 19 часова, у Галерији савремене уметности Центра за културу Кучево, отвориће се изложба фотографија „Косово, не/стваран живот“, аутора Ивана Максимовића из Звечана ( Косово и Метохија).

Косово и Метохија, место где свака генерацијa почиње стару причу да ствара „по први пут“. Тамо где људи не размишљају о томе како ће живети сутра, већ хоће ли преживети данас. Ту „не скачу с мостова када хоће да се убију – пређу их“. Косово и Метохија, место где се историја гради на костима страдалника а облачи по последњој „светској моди“.
Слике се не праве по људима, већ људи по сликама. И то они обични, немоћни, исконски мирни и безазлени људи. Нико од њих бирао, нико од њих биран. Једино их зло сустиже без изузетка. Живот и живљење им одузети, сада као да једино постоје да би други на њима живели и зарађивали. Они који им, беспомоћнима, стечено односе и они који им помоћ доносе. Они који их осматрају и ми који их посматрамо. Ту настаје циклус фотографија „Косово, не/стваран живот“.
Фотографије Ивана Максимовића поново откривају ствари које су се једном, па и не тако давно, догађале а већ заборављене. Толико заборављене да се жртви приписује епитет џелата а џелату „заслуга жртве“ и све то од стране оних који су баш у немилости тих џелата били. Само ретки, они јуродиви, и даље воде и истрајавају у својој борби са сателитским ветрењачама разоткривајући покривено. Водећи борбу коју не могу ни добити ни изгубити.

Loading