Врбица у Кучеву

DSC02756
Facebook

Порта и храм Светог Вазнесења Господњег у Кучеву били су овог сунчаног поподнева испуњени оним најлепшим и највреднијим што имамо – децом! Све се орило од њиховог смеха и звука звончића чиме је на најлепши могући начин прослављен данашњи празник -Врбица.

Вечерњу службу, у оквиру које су освештане гранчице врбе и извршен трократни опход око храма, служили су тројица свештеника – протонамесник Марко Митровић, јереј Душан Степановић и презвитер Никола Солдатовић .

Лазарева субота или Врбица се слави на суботу уочи празника Цвети (који увек падају у шесту недељу Часног поста) посвећена је успомени на васкрсење четвородневног Лазара, и на улазак Христов у Јерусалим, где су га деца свечано дочекала и поздравила.

Овај празник је искључиво празник деце. За тај дан мајке свечано обуку своју децу, па чак и ону најмању, од неколико месеци, доносе, свечано обучену, цркви, купују им звончиће везане на тробојку и стављају око врата а венчићи на главу. Деца се радују, трче по порти и учествују у опходу око цркве. Младе врбове гранчице се односе кућама и стављају поред иконе и кандила.

Са овим празником почињу велики Васкршњи празници.

Loading