Представљено стваралаштво Павла Зелића

56734797_2206479549398347_4849128556627755008_n
Facebook

Представљајући Павла Зелића директорка Центра Јасмина Благојевић је , између осталог истакла да је он :“ … писац, стрип и филмски сценариста и филмски, књижевни и стрип критичар и теоретичар и културни активиста.

Објавио преко 40 прича у књижевним и популарним часописима и новинама, као и у више десетина антологија у земљи и на целом Балкану и у Русији.

Уредник је збирке прича еротске фантастике  „Угриз страсти“  а био је и ко-уредник фанзина “Емитор” гласила Друштва “Лазар Комарчић” са којим је освојио награду Европског друштва за научну фантастику за најбољи европски фанзин за 2004. годину. Био је рецензент већег броја романа и збирки прича различитих издавача.

Као једном од победника на конкурсу Матице српске за едицију “Прва књига”, 2009.године објављена му је збирка прича “Последња велика авантура“ а има још и награду „Љубомир Дамњановић“ за годину 2007/2008 Објавио је први роман “Пешчана хроника” 2013.године (Лагуна) који је ушао у шири избор за НИН-ову награду за роман године.

2011.године објавио је графичку новелу  “Дружина Дарданели: Пољубац лептирице” (System comics, Београд), коју је илустровао Драган Пауновић .

2016. Изашао  је други део овог серијала под насловом  “Дружина Дарданели: Злочин на Светској изложби” , са светском премијером на великој изложби у Културном центру Србије у Паризу.

За стрип “Господар оружја” (цртеж: Ненад Цвитичанин) је награђен за најбољи сценарио на Салону стрипа у Студентском културном Центру у Београду, највећој манифестацији тог типа у региону а има и друге награде за своје стрипове на салонима и смотрама у Србији. За свој рад у стрип теорији је добио награде на X и XI Балканској смотри младих стрип аутора у Лесковцу 2008. и 2009. године.

Написао је сценарије за већи број кратких стрипова који су публиковани у антологијама и новинама и часописима и излагани су на више групних изложби у Србији и региону.

Аутор је, сценариста и вођа пројекта израде едукативних интернативних стрипова  “Отворени умови, слободни умови” и “Лана Тафи”– преведеним на десет језика.

Организатор и директор три мултимедијалне конвенције фантастике „Беокон“ 2006-2008,  мултимедијалног „Супернова“ стејџа на музичком фестивалу ЕГЗИТ 2008.  Организатор и кустос неколико релевантних изложби од којих се издвајају пројекти „Линије фронта“ и „Дружина Дарданели“ у Културном центру Србије у Паризу, Француска 2015-2016., „Три генерације српских стрип уметника“ у културним центрима Француске у Београду, Новом Саду и Нишу 2013.

Организатор 48.и 49. Златног пера УЛУПУДС-а (2015. и 2017. године), на којима је био члан, односно председник Савета изложбе.

Организатор рекапитулитативне капиталне изложбе „Линије фронта“ у Народној банци Србије 2018, поводом 100-годишњице од завршетка Првог светског рата.

Коначно, председник је комисије за међународну сарадњу Српског књижевног друштва а активан је и као члан Удружења стрипских уметника Србије.

Гостујући предавач на Факултету драмских уметности Универзитета уметности у Београду на мастер студијама за сценарио, и за теорију популарне културе на Универзитету Сингидунум а такође је и консултант на Факултету примењених уметности за област анимираног филма.

Одржао је више стотина предавања на тему филма, књижевности, стрипа и популарне културе и редовно се појављује у медијима као ауторитет на ове теме. 

Континурано се професионално бави критиком од 1999.године. Објавио више хиљада текстова, есеја, приказа и критика.Филмску и ТВ критику је писао у часописима „ОК магазин“, и “Поп бокс” а већ низ година редовно пише за часопис односно портал “Urban bug” и “Pressing” из Ниша. Књижевну и стрип критику пише још и за часописе „Градина“, „Think Tank”, „Стрип Пресинг“, „Бззз!“, “Creative Art”, “Киша”, а био је стални колумниста у водичу за Београд „Singidunum Weekly“. Тренутно је ангажован ка окритичар – спољњи сарадник Културног додатка дневног листа Политика, и Радио телевизије Србије – културне редакције на теме филма, стрипа и популарне културе.

Његов сценарио (адапатација његове приче) „Сами“ је добио подршку комисије на конкурсу за суфинансирање производње краткометражних филмова 2017. Године Филмског центра Србије као и на више регионалних конкурса,  док је још један краткометражни филм по његовој причи и сценарију („Када падне ноћ“) подржан од Фиолмског Центра Србије 2018.

Његов пројекат  „Први јахач“ са Душицом Новаковић је одабран од стране комисије Филмско гцентра Србије на конкурсу Финансирање унапређења и развоја филмских сценарија 2017. године.

Његов сценарио за дугометражни играни филм – адаптацију његовог романа „Пешчана хроника“ је добио препоруку комисије на конкурсу ФЦС за суфинансирање производње домаћих дугометражних играних филмова 2017.

Поред ових, аутор је и коаутор више сценарија за краткометражне филмове и још један дугометражни филм – „#Бруцоши“ који је такође подржан од стране Филмског Центра Србије  на конкурсу за комерцијални филм. Сви ови филмски пројекти су у фази даљег развоја на основу финансирања по конкурсима Републике Србије и других држава.

Loading