Književno veče-tribina „U srži pripovedanja“ – književno, filmsko i strip stvaralaštvo Pavla Zelića

DRUŽINA DARDANELI (14)
Facebook

U četvrtak, 11.april 2019. sa početkom u 19 časova u Zavičajnoj galeriji Centra za kulturu Kučevo održaće se Književno veče-tribina „U srži pripovedanja“ Pavla Zelića.

Pavle Zelić je rođen 1979. godine u Beogradu. Po struci je diplomirani farmaceut, zaposlen u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije na poslovima međunarodne saradnje i odnosa sa javnošću.

Priče su mu objavljivane u nedeljnim i dnevnim listovima kao što su „Politikin Zabavnik“ i „Politika“, književnim časopisima „Gradina“, „Ulaznica“, „Naš trag“, „Znak Sagite“, „Think Tank“, „Grad“, „Trash“, „Putevi kulture“, časopisima i fanzinima „Hobby master“, „Nova“ i „Emitor“ i u strip časopisu „Ennea (9)“ u Grčkoj. Zastupljen je antologijama „Beli šum“, „Zbirka priča o Flašu Gordonu“, „Gradske priče 4 – Vodenica“, „Apokalipsa, juče, danas, sutra“, u Srbiji, i „Bolja polovica“, „Ispod i iznad“, „Priče o dinosaurima“, „Turističke priče“ i „Astrolab gladi“ u Hrvatskoj. Dobitnik nagrade „Ljubomir Damnjanović“ za sezonu 2007/2008. godina za priču „Tarzanova poslednja velika avantura“ objavljenoj u fanzinu „Emitor“ br. 464. Kao jednom od pobednika na konkursu „Prva knjiga”, Matica srpska mu je objavila prvu zbirku priča “Poslednja velika avantura” (2009).

Niz godina je obavljao funkciju sekretara u Društvu ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić”, a organizovao je i tri konvencije fantastike “Beokon”. Bavio se i uređivanjem, i pored rada na fanzinu Emitor koji je osvojio i nagradu za najbolji Evropski fanzin na Eurokonu 2004. u Plovdivu, Bugarska, uredio je i zbirku posvećenu erotskoj fantastičkoj priči “Ugriz strasti” (2007.) i specijalan dodatak “Politike” posvećen Danima Beograda. Takođe piše scenarije za stripove, i pored nekoliko kratkih stripova koji su mu objavljeni i bili izlagani širom Srbije, 2011. je za izdavačku kuću System comics izašao njegov prvi strip album „Družina Dardaneli“ koji je uradio sa crtačem Draganom Paunovićem. Objavljuje i eseje, kritike i prikaze na temu filma, književnosti i stripa u velikom broju novina, specijalizovanih časopisa i na web portalima. Za svoj rad u oblasti strip kritike, 2009. godine dobio je nagradu „Mladi teoretičar stripa“ na XI Balkanskoj smotri mladih strip autora u Leskovcu.

Loading