Председник УГ „Роми златне долине Пека“ честитао Међународни дан матерњег језика

DSC01574
Facebook

Војислав Пауновић, председник Удружења грађана „Роми златне долине Пека“ ,  честитао је  Ромима, али и свим осталим народима и националним мањинама,  Међународни дан матерњег језика : „ Наше Удружење много полаже на очувању културне традиције а посебносе нашег изворног  језика.  Ромским језиком се углавном служе старији а наш циљ је да га приближимо млађим генерацијама на територији општине и да га сачувамо од заборава. Користим прилику да свим својим сународницима али и свим осталим честитам  Међународни дан матерњег језика !“

Ромски језик- “Romani čhib”, припада индијском језичном стаблу. Произашао је из Пракрита, средње фазе индијског језика, који води порекло из Санскрита. Северозападни огранци ових језика су “хинди језици” који су најближи сродници данашњег ромског језика. У протеклих петнаестак векова  ромске дијаспоре,  овај језик се раширио по читавом свету, тако да је веома тешко наћи земљу у којој нема Рома а тиме и њиховог језика. Језици  и народи  у чијем окружењу живе Роми снажно су утицали на то да је ромски језик, у великој мери, измени у односу на  онај језик који је коришћен у време боравка у прадомовини.

Знатне промене, пре свега, настале су у стварању нових речи и у њиховим променама. Највеће  промене претрпео је  ромски речник  јер је  велики број  страних речи инкорпориран у ромски језик, тако да је сада врло тешко утврдити које су речи ромског, а које неромског порекла.

Због свега овога “romani čhib” се распао на мноштво дијалеката и наречја која су се временом међу собом толико издиференцирала да се поједине групе Рома тешко могу споразумети, тврде неки истраживачи ромског језика, али о томе постоје и друга мишљења.

Користи се Вуков принцип „Пиши као што говориш – читај као што је написано“ Заступљени дијалекти у Србији су арлијски и гурбетски.

Loading