Novogišnja poruka Slavice Bulutić : SARAĐIVAĆU SA SVIMA!

Facebook

Povodom predstojećih praznika, novoizabrana predsednica opštine Kučevo, master ekonomskih nauka Slavica Bulutić, dala je više intervjua za različite elektronske i pisane  medije :

Vi ste bili zamenik predsednika opštine. Koji su vaši doprinosi sa pozicija te funkcije?

Više je projekata čiji sam bila inicijator. Prvi projekat bio je vezan za zapošljavanje i zaštitu životne sredine, a realizovan je u sasradnji sa Stalnom konferencijom gradova i finansiran od strana Nemačke razvojne agencije – GIZ. Zaposlena su 24 radnika i subvencionisana 3 pravna lica sa po 5 000 evra. Kroz projekat je kupljena oprema za primarnu selekciju otpada. Vrednost projekta je 195 000 evra. Dobijena su sredstva od EUPRO-a za zamenu potisnog voda u Kučevu u vrednosti od 150 000 evra. Dobijena su sredstva iz EUPRO-a za izradu projektno-tehničke dokumentacije, a kroz projekat koji je finansiran od strane Ministarstva finansija za adaptaciju zgrade bivšeg komiteta i pretvaranje u biznis inkubator i mapiranje poljoprivrednih parcela radi stvaranja baze podataka, kako bi se odredilo koje kulture uspevaju na kojim parcelama. Vrednost tog projekta je 223 000 evra. Od Ministarstva za regionalni razvoj dobili smo sredstva za mini liniju za preradu voća i povrća u vrednosti od 7 500 miliona dinara. Od Ministarstva za zaštitu životne sredine dobijena su sredstva za ozelenjavanje grada, u vrednosti od 4,5 miliona dinara. U prekograničnoj saradnji sa Rumunima odobren nam je projekat za  bušotinu, kako bi se istražio kvalitet i količine termalne vode, a vrednost ovog projekta je 415 000 evra. Ukoliko tople vode ima u dovoljnim količinama i odgovarajuće je temperature,  biće iskorišćena za priključak na toplifikacionu mrežu i banjski turizam. Planiramo otvaranje toplane na biomasu koja će toplotnom energijom snabdevati javne objekte.  Imamo projekat sa Rumunima za nabavku vozila za gašenje šumskih požara. Takođe, tu je i više sitnijih projekata, kao što je npr. izmena plana detaljne regulacije industrijske zone u cilju privlačenja stranih investitora, u vrednosti od oko 20 000 evra. Radimo na realizaciji Plana generalne regulacije za romsko naselje Brodica.

Od trenutka stupanja na funkciju predsednice opštine Slavica Bulutić nastavlja sa započetim projektima i u planu ima nekoliko novih, od kojih izdvaja rekonstrukciju Osnovne škole „Ugrin Branković“, u vrednosti od 54 miliona dinara.

Koje ste aktivnosti još predvideli?

Rekonstrukcija Doma zdravlja je pitanje od velike važnosti za građanstvo i stoga smo konkurisali za sredstva, te nam je odobreno 111 miliona dinara. Radovi će započeti početkom 2019.godine. Moja velika želja je da, u saradnji sa građanima oživimo industrijsku zonu, kako bismo dobili nova radna mesta. U Kučevu nameravamo da brzo i na najbolji način iskoristimo energiju ljudi, sunca, vode, vetra, za produkcije hrane i energije. U planu je razvoj agroindustrije, gde ćemo razvijati poljoprivredu i naša sela. U narednoj godini otvorićemo mini fabriku za preradu voća i porvća u Neresnici. Potrudićemo se da u narednoj godini uradimo projekte za sistem navodnjavanja, tražićemo povoljne zajmove za sela, poljoprivredu, eliminisaćemo neproduktivne rashode, navodi Bulutić. Zalagaću se da se ukinu odluke o isplatama iz opštinskog budžeta, gde se masovno zloupotrebljavaju ujedi pasa i u planu je otvaranje azila za pse.  

Opština Kučevo spada u nerazvijene opštine, ali tendencija je da se prati evropski put, jer vreme u kojem živimo nameće nam drugačiji pristup nego što je bio do sada. Opštinska uprava nije nikada izgubila nadu i veru u bolje i sve što je urađeno zasnovano je na realnim procenama sopostvenih snaga. Zahvalni smo građanima što shvataju da je vreme u kome živimo jako teško i da se treba izboriti s tim i za sada je najvažnije povratiti veru da je boljitak moguć i zato sam i odabrala ovaj put, put kojim se ređe ide, jer želim da moji sugrađani žive mnogo bolje.

Kakav je položaj mladih u vašoj opštini i da li imate sluha za njihove potrebe?

Oživećemo Kancelariju za mlade, formiraćemo posebne projektne timove za infrastrukturne projekte i ovom prilikom pozivamo mlade da nam se pridruže i jave, kako bismo unapredili život u našoj sredini. Svesni problema „bele kuge“ preduzećemo korake iz oblasti socijalne zaštite, potrudićemo se da tokom 2019.godine donesemo set odluka koje će pomoći mladima da se odluče na ovaj najvažniji korak u životu. Naši strateški okviri za budućnost jesu uključivanje mladih u sve društvene tokove, kako bismo poboljšali kvalitet njihovog života i omogućili im radna mesta, čime bismo sprečili odlazak iz naše sredine.

Podizanje kvaliteta u samoj opštinskoj upravi, takođe je jedan od planova nove predsednice, a on se prvenstveno odnosi na projekat E uprave i njegovu implementaciju, čime se dobija transparentan budžet, na čije formiranje veliki uticaj može da izvrši i sam građanin. U našoj opštini smanjićemo birokratske procedure i ubrzati rad administracije, kako bi građani što manje čekali u redovima. Doneli smo i odluku o zoniranju, koja se odnosi na naselja koja su udaljenija od centra i koja će od sada plaćati manji porez,

Kučevački kraj obiluje porodicama koje rade u  inostranstvu, procenjuje se da je ukupan broj između 7 i 8000. Da li imate programe vezane sa saradnju sa njima? U 2019.godini planiramo da otvorimo kancelariju za dijasporu, u kojoj će naši sugrađani iz dijaspore imati širom otvorena vrata opštine, kao i za rešavanje svih njihovih problema. Želela bih da ih pozovem da nam se pridruže, po privi put na ovakav način i da svojim sugestijama doprinesu razvoju inovativnim tehnologijama i svemu onome za šta smatraju da će poboljšati život njihovog rodnog kraja.

Šta planirate u oblasti kulture?

U planu je otvaranje zavičajnog muzeja, kako bismo sačuvali naš kulturni identitet, potom rekonstrukcija vile kralja Aleksandra u Neresnici, koju smo spasili od urušavanja, a želeli bismo da u njoj otvorimo muzej rudarstva, sa replikom bagera kralja Aleksandra. Radićemo na podizanju kvaliteta čuvene manifestacije Homoljski motivi, uz želju da ih modernizujemo. Prijavićemo se za Ginisovu knjigu, jer smo jedinstveni u svetu po fenomena Rusalja. Negovaćemo naša kulturno-umetnička društva i nastaviti da negujemo sve naše manifestacije: Dani trube Mileta Matušića, FESTEF, Omoljanca, Izvorni dani Neresnice. U planu je otvaranje opštinske galerije u zgradi opštine, pod imenom Dragan Kecman. Razvijaćemo pozorišnu umetnost kroz „Žankine dane“, likovno stvaralaštvo i književno stvaralaštvo .

Kučevački kraj je jedan od najlepših u Srbiji, mnogi se sećaju odmarališta u Kučajni, gde su generacije mališana provodile letnje mesece. Šta planirate u oblasti turizma?

U našem neposrednom orkuženju je 26 predivnih prećina, od kojih su dve uređene za posete. U najskorije vreme uredićemo još dve: Dubočku i Ševičku. Postoji pešačka staza za ljubitelje čistog vazduha i hodanja. U planu je izgradnja etno-sela; seoska domaćinstva pretvorićemo u prijatne apartmane, otvorićemo fabriku za izradu narodne nošnje i suvenira i iskoristiti sve prirodne potencijale koje nam je priroda podarila, rekla je predsednica opštine Kučevo.

Putna mreža je u solidnom stanju, saznajemo, no ipak se i tu predviđaju poboljšanja. Izvršiće se rekonstrukcija puta Kučevo-Majdanpek, završetak puta Kučevo-Ravnište i izmeštanje teretnog saobraćaja na deonici Kučevo-Ravnište. Radimo na skraćivanju i poboljšanju putnog pravca ka opštinama Petrovac i Žagubica.

Poruka novoizabrane predsednice opštine Kučevo za 2019.

Sarađivaću sa svim predsednicima opština, gradonačelnikom Požarevca, Nacionalnim savetima svih manjina, nevladinim organizacijama, privatnim preduzećima, preduzetnicima, vojskom, policijom i crkvom, a najviše sa građanima opštine Kučevo.

Poštovani sugrađani, u Novoj 2019.godini želim vam puno zdravlja, prosperiteta, ličnog i porodičnog uspeha i ispunjenje svih vaših želja. Srećna vam Nova godina!

Loading