Otvorena izložba Tamare Zečević

IMAG1847
Facebook

U Galeriji savremene umetnosti otvarena je u ponedeljak 05. novembra,  izložba pod nazivom  “Male stvari,”  autorke Tamre Zečević. Na njoj su  predstavljni  unikatni komadi nakita.  Izložbu je otvorila direktorka Centra Jasmina Blagojević koja je tom prilikom, između ostalog I rekla :

 

Tamara je rođena u Beogradu, gde živi I radi. Dizajnom I izradom nakita bavi se od 2011.godine. Dizajnira I pravi ručno rađen nakit u samo jednom primerku tradicionalnim zlatarskim I drugim tehnikama od srebra, mesinga, bakra I alternativnih materijala. Od ove godine ima status samostalnog umetnika. Izlagala je na nekoliko samostalnih I više desetina kolektivnih izložbi.

„Male stvari“ su bile na  proputovanju od prve izložbe u gradu bakra i zlata-Majdanpeku u februaru, u Beogradu u martu, Smederevskoj Palanci u maju. Put ovih malih stvari se završava u Kučevu u dolini naše zlatonosne reke Pek.
Stvarajući ove divne umetnine umetnica se pita : Kakav odnos ima savremeni čovek prema malim stvarima? Da li nas je brz način života naterao da grabimo puno, veliko i nezasito? Šta definišemo kao male stvari danas i da li stvarima koje smo smestili u tu kategoriju poklanjamo pažnju?

 Pored pitanja koje autorka postavlja sebi I daje odgovore moram primetiti u samom dizajnu I  izradi nakita nastavak istraživanja forme sa kojom publika u našem gradu nema često priliku da se susretne. U formalnom oblikovanju, crtež je I dalje osnova iz koje nastaju svi radovi u drugim tehnikama, a arhetipski simboli koji dolaze iz podsvesti I kolektivnog nesvesnog uz promišljenu nadogradnju vidljivi su posmatraču koji u izloženim eksponatima na gleda samo nakit već traži umetnost. Ovu izložbu možemo posmatrati I iz prizme istorije jedne delatnosti duboko ukorenjene u nastanak kolektivnog ukusa I zanatske veštine kojoj Tamara daje doprinos nastavljajući ovu pomalo merginalizovanu vrstu umetničkog izraza.

Pametno iskorišćeni materijali, originalni oblici, pažljivo odabrane boje rezultat su spoja mašte I ukusa talentovane umetnice.               Izradom nakita tamara je stvorila jedan jezik nepresušne izražajnosti I domišljatosti koji, pre svega, komunicira sa ženom. “

 

 

Loading