Марија Вицковић добитник плакете „Жанка Стокић“ за најбоље глумачко остварење на 17. Позоришним свечаностима „Жанки у част“7

IMG_0185
Facebook

На конференцији за новинаре, одржаној у понедељак, 05.новембра у 13 часова у Галерији савремен уметности Центра за културу „у Кучеву Светлана Кузмановић, председница Удружења грађана „Жанка Стокић“ из Раброва и председница Организационог одбора манифестације 17.позоришне свечаности „Жанки у част“ образлажући Одлуку Уметничког савета Фестивала о додели награде : Плакета „Жанка Стокић“ за најбоље глумачко остварење 17.позоришних свечаности „Жанки у част“ новинарима се обратила  следећим речима:

  Већ 17 година Удружење грађана „ Жанка Стокић „  организује Позоришне свечаности     “   Жанки у част “, фестивал малих позоришних форми који негује традиционалан приступ позоришту и на коме се додељује награда за најбоље глумачко остварење. Ове свечаности доприносе и да се чува од заборава лик и дело највеће српске глумице 20. века Живане Жанке Стокић.

     Према оцени чланова Уметничког савета у саставу:    Љиљана Јовић, дипломирана историчарка уметности , Бојан  Вељковић, магистар примењених уметности и Александар Станковић, професор српског језика и књижевности , Плакета „Жанка Стокић“ за најбоље глумачко остварење седамнаестих позоришних свечаности „Жанки у част“ припала је глумици Марији Вицковић за улогу Беле у представи „ Индиго „ у продукцији „Смарт“ студија и позоришта „ Звездара театар“ из Београда.

 

     „ У актуелном тексту, писца Душка Премовића, развија се савремена прича о животу, свакодневици,  две усамљене жене које избор пута , којим ће кроз живот ићи, зближава.

Криза идентитета, као болест модерног друштва, темељ је на коме Марија Вицковић гради улогу Беле , жене која на путу ка врху желећи да гради каријеру не бира средства често газећи по другима поништавајући себе. Улогом Беле , глумица,  на сцени је отворила болна, горућа питања за које генерације младих жена не налазе одговоре.

Кроз својеврсну игру надмудривања и ривалства са старијом и искуснијом колегиницом, Марија Вицковић кроз лик Беле осветљава комплексност питања жена садашњице и неспособност да се донесу исправне одлуке под великим утицајем сопствених надања али и под пресијом друштва које намеће другачије вредности стављајући жену у кавез друштвених очекивања. Раскошним талентом и сувереном игром, Марија гради карактерни лик који дотакнувши дно , остављена и усамљена,  савладава стеге друштва  шаљући поруку и охрабрење публици .

Марија Вицковић,  уверљиво, дочарала је широк дијапазон карактерних црта и емоција овог упечатљивог лика . Са лакоћом, наизглед крхко а заправо глумачки снажно,  кроз читав комад својом енергијом и глумачком убедљивошћу пленила је сценом.“

     Награда Плакета „ Жанка Стокић „ за најбоље глумачко остварење 17.позоришних свечаности   „ Жанки у част „ биће уручена овогодишњем леуреату , глумици Марији Вицковић на наредном игрању представе „Индиго“.

      Уважени новинари хвала вам што свих ових година преносите , извештавајући и пишући,  атмосферу којом се велича лик и дело наше велике суграђанке Жанке Стокић.

Loading