Центар за културу – одржане радионице ОЧУВАЊЕ МУЗИЧКОГ НАСЛЕЂА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ

IMAG1618
Facebook

.

Да је култура један од заштитних знакова наше општине, и да нам културне потенцијале признају сви, потврдио је и Музиколошки институт Српске академије наука и уметности,који  под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије који спроводи пројекат „Очување музичког наслеђа Косова и Метохије.“ Наиме, Кучево је имало ту привилегију да уз Бољевац и Београд, буде једно од места где су одржане радионице Музичко наслеђе КиМ, на којима се промовише  аутентични репертоар и стил музицирања Срба са КиМ. Протекла два дана, у просторијама Центра за културу, предавачи су  биле Маја Радивојевић, МА и др Данка Лајић Михајловић, етномузиколози. Др Данка Лајић Михајловић је учеснице радионице упознала  са материјало и извршеним  теренским истраживањима, репертоаром и стиловима музичког наслеђа КиМ док је  Маја Радивојевић била задужена за практичну презентацију тог наслеђа.

Сам пројекат се реализује у две фазе :

У првој фази  пројекта – обрађена је документација у вези са музичким наслеђем,  Музиколошког института САНУ о серији публикација под називом Звучна ризница. 

Изузетно вредни извори – теренски снимци са Косова и Метохије из фоноархива Института стављени су у службу очувања и презентације музичког наслеђа, које је првенствено усмена традиција и (народна) извођачка уметност. Пројекат још  чине припрема и објављивање едукативног материјала и радионицe кроз које је, као пилот-(пот)пројекте, указано на потенцијал аудио записа и плодотворне начине рада са њима. 

Аудио-снимци из времена пре значајних утицаја музичке индустрије и демографских промена, пројектима очувања музичког наслеђа КиМ су практично неопходни због околности које онемогућавају директан пренос традиционалне музике. Едукативни програми ће представљати „апробацију“ апликативне вредности материјала. На три локације у Србији (Кучево, Бољевац и Београд) одржавају се радионице Музичко наслеђе КиМ, на којима се промовише  аутентични репертоар и стил музицирања Срба са КиМ.

 

izvor Centar za kulturu

FOTO DDĐ

 

.

Loading