Кulturno leto 2018. – izložba Zagorke Srbović

39846602_1859520207437637_58228611093626880_n
Facebook

U Zavičajnoj galeriji Centra za kulturu u utorak, 21. avgusta otvorena je Izložba Zagorke Srbović. Izložbu je otvorila direktorka Centra Jasmina Blagojević koja je ovom prilikom, između ostalog rekla :

Slikarka Zagorka Zaga Srbović je rođena  u Neresnici . U tajne slikarstva uveo ju je još u školskim danima deda Dragoljub koji je slikao na platnu i radio duboreze. Zaga je i sama slikala tehnikom ulje na platnu sve do sredine osamdesetih godina kada se seli u Nemačku, gde otkriva slikanje ispod stakla. Ova tehnika, po viđenju umetnice, odstupa od klasičnih tehnika slikanja, zahtevnija je i traži jasno definisanu ideju, maksimalnu koncetraciju i suptilnost poteza. 
Zagino slikarstvo u svojoj spontanosti dotiče suštinu života – prirodu, godišnja doba, sela i njive, male ljude, svet biljaka, insekata, životinja, ali i čudesna snoviđenja koja se graniče sa nadrealnim. Na njenim slikama koje se rađaju ispod stakla pršte boje neresničkih predela, u koje su utkane emocije, talenat zapažanja detalja i iskonski nagon za slikanjem. Puteljci, sočne travnate livade, bubamare, pečurke, cveće i žitna polja, stare kolibe, koji se kao čudom rađaju ispod stakla nastali su u potrazi umetnice za dalekim predelima detinjstva. Zaga je nepogrešivo  shvatila da jedino slikarskim sredstvima može da izrazi najskrivenije doživljaje unutrašnjih sfera emotivnog života i sublimaciju lepote Neresničkog zavičajnog kraja. 
Zaga voli da eksperimentiše i slika ne samo ispod ravnog stakla, već i na kamenju i na vazama. 
Imala je preko 40 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovala je u brojnim humanitarnim akcijama. Visoko mesto u srpskoj naivnoj umetnosti izborila je ne samo zahvaljujući talentu imaginacije već upravo i senzibilnom odnosu prema ljudima.
Zagorka Zaga Srbović već nekoliko godina živi na relaciji Srbija – Nemačka. Radi i izlaže svoje slike u galeriji-ateljeu “Zaga S Art” u Neresnici i Hanoveru u koje svakodnevno prima sve one koji nalaze lepotu i bogatstvo u naivnoj umetnosti. 
Zaga Srbović je član Udruženja HollerArt Nemačka, Udruženja Zug Švajcarska, Udruženja radnika umetnika Srbije, Udruženja Sergej Jovanović-Beograd i Udruženja Đura Jakšic Požarevac.

Tehnika i sopstveni izraz omogućavaju Zagi da bojom stvara slike svog neposrednog okruženja. Zaga ima svoju poruku, temu kojom iskazuje sopstveni doživljaj prirode, svog secanja i poštovanja tradicije, duhovnih vrednosti svog naroda što se posebno može videti u poslednjem ciklusu slika gde na njenim delima  preovlađuju teme etno motiva.

Loading