Среда 13. јун – документарна изложба „ Густав Климт“ – претеча модерне уметности „

Gustav Klimpt
Facebook

Центар за културу Кучево и Аустријски културни форум из Београда омогућили су љубитељима уметности из нашег града један врхунски доживљај – у среду 13.јуна 2018. са почетком од 20 часова у Завичајној галерији Центра за културу отвориће се

Документарна путујућа  изложба  ГУСТАВ КЛИМТ-ПРЕТЕЧА МОДЕРНЕ УМЕТНОСТИ.

Изложба је до сада организована у више наших градова и свуда је проглашена за прави културни драгуљ.

 

 

 

Густав Климт

Густав Климт је рођен у Браумгардену поред БечаАустрија, као друго од седморо деце гравера Ернеста Климта и његове супруге Ане рођене Финстер.

Почиње да похађа школу за примењену уметност у Бечу (1879 — 1883). Своју каријеру отпочиње осликавајући предворје Уметничко-историјског музеја у Бечу. Касније Климт постаје почасни члан Бечког и Минхенског универзитета.

Године 1893, Климт добија поруџбину да ради три слике које би украшавале плафон велике хале универзитета у Бечу. Његове три слике, Филозофија, Медицина и Правда бивају оштро критиковане и сврстане у „изопачену“ и „порнографску“ уметност што је на крају резултовало одлуком да се нацртане слике ипак не прикажу и изложе у хали бечког универзитета. Касније све три слике бивају уништене од стране СС трупа у Другом светском рату маја 1945. То ће бити и последњи пут да је Климт икад прихватио да ради за јавне институције, упркос чињеници да је за слику „Филозофија“, против које је 87 професора потписало петицију, добио златну медаљу на Светској изложби у Паризу.

Његови радови обично зраче жутом и златном бојом, док су фигуре обично постављене у еротској пози. То се може видети у сликама Јудит I (1901), као и у Пољубац (1907 — 1908), а нарочито у Данае (1907). Климт је инспирацију црпео од древних уметника па све до Албрехта Дирера. Његови радови су такође критиковани као рани натуралистички стил, а употреба симбола и симболистичких елемената као начин да „ослободи уметност“ од своје традиционалне културе.

Климт је један од оснивача Бечке сецесије (нем. Wiener Sezession), а уређивао је и часопис Ver Sacrum. Напустио је покрет 1908.

Климт узима одмор на језеру Атер и тамо слика пејзаже.

Године 1911. за своју слику „Живот и Смрт“ добија прво место на изложби у Риму. Умире у Бечу 6. фебруара1918. од шлога као и његов отац. Бива сахрањен на гробљу Хејцинг нем. Hietzing у Бечу. Гомила слика остаје незавршена.

Аукцијска кућа „Кристи“, 19. јун 2006. продаје слику „Портрет Аделе Блох I“ која је продата за рекордних 135 милиона долара што од тада постаје најскупља слика икада продата надмашивши притом Пикасову слику „Дечак са лулом“ (шп. Muchacho con pipa) која је продата 5. маја 2004. за 104 милиона долара.

 

Loading