Велики петак – вечерње богослужење са изношењем плаштанице

IMG_3401
Facebook

На Велики  петак, најтужнији хришћански празник, у свим храмовима СПЦ    служи се  вечерњe богослужењe  са  изношењем  ПЛАШТАНИЦЕ (  платно на коме је приказано полагање Христово у гроб), која се поставља на посебно украшен сто (који представља гроб Христов). Верници целивају плаштаницу и провлаче се испод ње  а потом их је свештеник помазује. У храму Светог Вазнесења Господњег у Кучеву служба почиње у 18 часова.На Велики петак ( као и на Велику суботу све до Васкрса) се не звони, већ клепa.

 

 

Велики петак (грч. Μεγάλη Παρασκευή) или Страсни петак је хришћански празник којим се обележава страдања Исуса Христа, његово распеће на часни крст и његова смрт за спасење света.

Тога дана, Црква се сећа догађаја који су непосредно претходили Христовом Распећу; почевши од извођења Исуса Христа пред суд Понтија Пилата, неуспелог покушаја да Га оптуже, па до гласног викања јудејског народа: „Распни Га!“; ношења крста кроз град, на путу према Голготи; разапињања и праштања џелатима речима: „Оче, опрости им, јер не знају шта раде“; умирања, скидања са крста, помазивања миром, повијања тела платном и полагања у гроб; постављања страже да чува гроб да неко не украде његово тело.

 

Loading