Изложба слика и графика Жељка Ивановића

Patrijarh, suva igla,7x7,2018
Facebook

На мартовске IDE, у четвртак, 15. марта у Галерији савремене уметности биће отворена Изложба слика и графика Жељка Ивановића ( 1975.), сликара, графичара и иконописца  из Великог Градишта. Ово је друга од дванаест поставки које ће љубитељи ликовне уметности имати прилике да виде у новоотвореној Галерији савремене уметности. О њиховом квалитету , чланица Уметничког савета гралерија, др Јелена Анђелковић- Грашар је изјавила :

Већ у поставкама прве две изложбе, отворене у младој Галерији савремене уметности у Кучеву, може се видети распон раскошних талената уметника и различите ликовне границе ка којима они стреме.

О уметнику је, између осталог, написала :

...Чини се да уметност Жељка Ивановића допушта посматрачу да уметника упозна гледајући у разноврсност његових талената и умећа. Као сликар, графичар и иконописац показује да влада разнородним техникама, истражује њихове могућности и у завршници уметничког дела показује резултате упознавања и покоравања сваке од њих.

Ивановић је изврстан цртач, а цртеж је ослонац колориту, са којим он не експериментише превише у сликама. Све форме, захваљујући томе, изведене су јасно и чврсто, утемељене на наслеђу класицизма. Овакав озбиљан приступ у истраживању техника и ликовном извођењу, добија пуни смисао сазнањем да је уметник студирао историју уметности. Утисак снаге и сигурности, коју остављају на нас Ивановићева дела, проистиче из темеља, који је у историји и теорији уметности познат одвајкада, а заснован је на добром познавању природе и дела старих мајстора. Из тог разлога, све оно што је проистекло из посматрања, у уметниковом опусу делује уверљиво: портрет, акт, мртва природа и пејзаж…

Loading