Највише оцене за Извештај о раду Центра за социјални рад

DSC00035
Facebook

Седница Општинског већа одржана  јуче остаће упамћена по беспрекорно урађеном Извештају о раду Центра за социјални рад. Ресорна чланица  Већа задужена за ову проблематику, дипл. клинички психолог Сања Вукојевић истакла је, да је Центар  радио у тешким условима ( мањак кадрова итд) али да је Установа, успркос томе, реализовала све потребне активности на највишем нивоу.Протекла година је за рад у Центру и Установи за старија и одрасла лица „Кучево“ била, па благо речено, бременита великим потешкоћама ( прим аутора). Довољно је истаћи да је у првој половини 2017. радио само један (!) стручни радник. Разумевањем локалне самоуправе ( обезбедила финансирање) током године на рад је примљен још један социјални радник а обезбеђено је и физичко и техничко обезбеђење. Постигнути резултати у овако тешким околностима допринели су да надлежна министарства одобре запошљавање још једног социјалног радника и једног дипломираног психолога ( при самом Центру за социјални рад) и једног радног терапеута и још једног социјалног радника у Установи за старија и одрасла лица.

Оно што је можда и најважније је да су коначно уродиле плодом и активности кое су навеле Владу Републике Србије да се бивша касарна у којој је смештена Установа са 140 корисника, на управљање повери Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, практично самом Центру, што ће омогућити приступ фондовима и пројектима који до сада нису могли бити коришћени због нерешених имовинско-правних односа.

 

Због тога су планови Центра и Установе за ову годину изузетно амбициозни :

                          Једна од нових услуга  била би и смештај корисника у Прихватилиште на међурегионалном нивоу. Стара лица могу да се смештају и на одређено време а да при томе  имају  адекватну бригу (уколико после болничког лечења нису у могућности привремено да се врате у природно окружење).  За многе је отежан боравак у природном окружењу у зимском периоду због конфигурације терена које покрива општина Кучево и недоступне благовремене здравствене заштите. Услуга би тада имала сезонски карактер. Када се буду обезбедила средства, наставиће се са адаптацијом самог објекта.

У 2018. години планирано је извођење следећих инвестиционих радова и инвестиционих улагања:

– санација, реконструкција и доградња објекта Установе који обухвата четири сегмента: 1. Главни објекат, предвиђена је потпуна реконструкција свих санитарних чворова по собама (рушење гипсаних зидова, зидање нових, бетонирање подова, нове водоводне и канализационе инсталације, керамика, столарија, плафони и остало), предвиђена је и комплетна нова унутрашња столарија и плафони у објекту као и побољшање енергетске ефикасности објекта довођењем у класу „Ц „ израдом елабората енергетске ефикасности, систем дојаве пожара за цео објекат, систем болничке сигнализације и термосола, рушење димњака и зидање новог са санацијом продора димњака кроз кров, санација спољне канализационе мреже као и нова електро инсталација у целом објекту, вентилација у објекту у ходницима и санација водоводних цеви у дворишту Установе.

  1. Нови везни објекат,  предвиђен је нови објекат који би служио као топла веза између главног објекта и трпезарије како би и корисници у колицима могли користити трпезарију. Предвиђено је да везни ходник има и  салу-клуб за дневни боравак и за састанке и предавања за госте из области социјалне заштите, на крову новог везног објекта у нивоу првог спрата предиђена је тераса за излазак корисника у колицима. У дискретном делу везног објекта, предвиђена је мртвачница за опремање и отпремање покојника.
  2. Кухињу са трпезаријом, предвиђено је санирање крова због прокишњавања као и побољшање енергетске ефикасности објекта довођењем у класу „Ц“ као и постављање нових подова
  3. Спољно уређење, предвиђено је оплемењивање слободних партнерних површина око објекта са садржајима примереним корисницима (шетња, одмарање, забавни мобилијар, заштита од сунца)

за шта је у току израда пројектно-техничке документације а на основу захтева Канцеларије за јавна улагања Републике Србије на чијем смо списку за адаптацију захваљујући Закључку Владе РС од 21.12.2017. године где се за корисника уместо Министарства одбране одређује Министарство рада, запошљавања, борачка и социјална питања.

  1. Поправка крова и прилаза зграде Прихватилишта за старе, капацитета за прихват  11 лица са територије Браничевског и Борског округа.

 

 

 

 

 

Loading