Аман људи, где ће вам душа !?

IMG_3020
Facebook

 

Пеком данима  тече прљаво мутна вода. Ма шта данима – месецима, са краћим прекидима. Грозно и за погледати…онима којима је у срцу, као аутору овог текста, поглед се замагли кад види тако нешто. Онда не чуди што су људи срдити. Аутор текста јесте. Одговорни за тако нешто налазе се у Руднику бакра Мајданпек.Са њима су, као и са руководством мајданпечке општине , вођени разговори, договаране мере итд итд. И ситуација је остала иста. Њихов одговор је да (а то су инспекцијски налази доказали) они не загађају реку а  то што је вода мутна  од сливања земље са њиховог копа у Мали Пек па таква тече у Пек и није прекршај закона.. Руководства општина Великог Градишта и Голупца ово не виде као неки проблем, кажу да код њих Пек није замућен. Питање је шта се може урадити овим поводом – локална самоуправа је писала инспекцијама, надлежним министарствима итд итд. Пре месец дана упућен је позив лично министру заштите животне средине Горану Тривану да се укључи али…Пек је и даље мутан.

Искористио бих ову прилику да одговорним пренесем неколико реченица из писма индијанског поглавице Сијетла америчком председнику када му је поставио неке захтеве : – „Čista voda što teče brzacima i rekama nije samo voda, već i krv naših predaka… svaki zagonetni odsjaj u bistroj vodi jezera – priča događaje i sećanja moga naroda… Žubor vode je glas oca mog oca. Reke su naše sestre, one gase našu žeđ. I od sada rekama morate pružiti negu kakvu biste pružili vlastitoj sestri, bratu…“

Пек је одувек био нешто по чему се познаје читава ова област. У старо доба најбогатије римљанке су носиле накит искован од злата из Пека.Легенда каже да су Аргонаути овде тражили златно руно у праскозорје времена и историје. Пек са својим брзацима, чист, препун рибе.Некад… Пек на чијим су обалама  остале најлепше успомене бројних генерација и испеване неке од најлепших љубавних песама…Некад…јер  тешко је замислити да би се неки заљубљени пар сад шетао његовим обалама.

 

ГОСПОДО ИЗ РУДНИКА БАКРА МАЈДАНПЕК ОДАКЛЕ ВАМ ПРАВО ДА ОД МЛАДИХ ОТИМАТЕ ЉУБАВ А ОД СТАРИЈИХ УСПОМЕНЕ? ПЕК ЈЕ НЕШТО МНОГО ВЕЋЕ ОД ВАС!!! ПУСТИТЕ ГА ДА ЖИВИ!!!

 

 

 

Loading