Održana promocija knjige pesama “Veče u Vitaniji” Spasoja Joksimovića

Facebook

Zavičajna  galerija Centra za Kulturu  u Kučevu, ugostila je sinoć ljubitelje lepe književnosti koji su imali prilike da uživaju u poeziji nadarenog mladog poete iz Majdanpeka, Spasoja Joksimovića. Osnova književne večeri je bila promocija knjige pesama “Veče u Vitaniji”.Književno veče je otvorila directorca  Centra Jasmina Blagojević, koja je naglasila da je autor veoma plodan stvaralac I da je u poslednjih desetak godina ostvario u učešće u desetak finala konkursa za objavljivanje knjiga a da je samo u toku prošle pobedio na čak tri. Kao rezultat toga , nastale su tri pesničke zbirke :  “Život po Suncu“, „Daleko od Johanesburga“ i „Veče u Vitaniji“ Među brojnim nagradama koje je dobijao na festivalima , posebno mesto zauzima književna nagrada „ Srboljub Mitić“ koju dodeljuje Skupština opštine  Malo Crniće za najbolju zbirku poezije na srpskom jeziiku, od oktobra 2015 do oktobra 2016.

sam_0112

 

Nagrađen je  upravo za knjigu „ Veče u Vitanijii”. Nešto više o samoj   poeziji  mladog autora  govorila je Jovana Dišić, profesorka književnosti,  koja je između ostalog naglasila da “…je knjiga pesama „Veče u Vitaniji“,  dokaz da poezija, kao oplemenjen ljudski duh, neprestano vaskrsava, naročito u vremenu koje nije naklonjeno duhovnim vrednostima.”

sam_0113

 Spasoje Joksimović je rođen u Majdanpeku , gde  živi i stvara. Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

sam_0108

FOTO Radmila Stankovic

Loading