Novčane kazne za roditelje čija deca beže sa časova

14 skola 01_660x388
Facebook

Novi Zakon o obrazovanju počeo je sa primenom od početka ove godine. On predviđa mnoge novine, među ostalim I mnogo veću odgovornost za roditelje u vezi ponašanja njihove dece u školi. Roditeljima čija deca beže  sa časova prete novčane kazne od 5 – 10.000,00 dinara. To su već osetili pojedini roditelji u Pančevu kojima je Prekršajni sud izrekao takve kazne.

Ministar prosvete Mladen Šarčević  povodom ovih kazni je rekao : “   Kad imate truo sistem, morate da idete redom, da čistite i sređujete i uvodite nova pravila. Zato smo odlučili da primenu novog zakona o obrazovanju primenjujemo postepeno zajedno sa lokalnim samoupravama kako bismo imali uređeno i ispravno školstvo. Škole u Pančevu su samo pilot-projekat, da vidimo kakva je situacija sa izostancima, kako će se kazne primenjivati u praksi, ali i da svi ostali roditelji shvate ozbiljnost naših namera i da poštuju zakon  .Deca moraju da idu u školu, da stiču znanje, poštuju nastavnike i vršnjake, a prosvetni radnici su dužni da đacima pruže ono najbolje i najkvalitetnije. Zato smo i uveli kazne za bežanje sa časova, za vršnjačko nasilje, ali i za propuste u samom radu škole.

Predstavnica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković kaže da mnogi đaci ne dolaze redovno na nastavu i da njihovi roditelji uglavnom nemaju adekvatno opravdanje za to.
– Učenici moraju da imaju drugačiji odnos prema školi i mislim da su novčane kazne samo jedna od mera koje treba preduzeti. Svakako da i roditelji moraju da budu svesni koliko je važno da se interesuju i da znaju šta im deca rade za vreme nastave i da li je redovno pohađaju –
 kaže ona.

 

 

Primena odredbi ovog Zakona u Pančevu :

88 zahteva podneto protiv roditelja čiji osnovci ne pohađaju redovno nastavu
12 predmeta je ove godine rešeno
10 opomena
2 izrečene novčane kazne
5.000-100.000 dinara iznos kazni za roditelje

Izvor Informer

Slične teme:

Loading