Braničevski okrug – gripa ima ne i morbile

805B3104-BB39-4723-A8F8-70A5CB515E16_w1023_r1_s
Facebook

Kako je to navedeno u saopštenju Zavoda za javno zdravlje iz Požarevca  od početka 2018. godine do sada, zabeleženo je ukupno 738 pacijenata obolelih od gripa. Najveći broj odnosi se na decu starosti od 5-14 godina ( 191). Na svu sreću, morbile još uvek nema.

 

Male boginje (morbili, male boginje, dobrac, frus) kod dece, odraslih i u trudnoći

Male boginje (morbili, male boginje, dobrac, frus) su akutna, veoma kontagiozna osipna bolest koja se ispoljava makulopapuloznom ospom koja izbija u više naleta, uz visoku temperaturu i enantem.

S obzirom da se u našoj sredini od 1971. godine sprovodi sistematska vakcinacija, morbili će se videti retko, kao sporadični iii uvezeni poje­dinačni slučajevi.

Male boginje izaziva Morbilli virus koji pripada familiji Paramyxovirida, veličine je 120-250 nm, u centru se nalazi spiralna RNK.

Virus morbila je patogen samo za čoveka. Prirodni imunitet prema morbilima ne postoji ni kod jedne rase, ni kod jednog naroda.

Male boginje su jedna od najkontagioznijih infekcija. Bolest se prenosi direktno, kapljičnim putem. Izvor zaraze je čovek oboleo od morbila, u toku prodromalnog stadijuma i nekoliko dana nakon izbijanja ospe. Virus je veoma neotporan u spoljnoj sredini. Kliconoštvo ne postoji.

Pre uvođenja sistematske vakcinacije, bolest se javljala endemski sa sezonskim varijacijama, više od jeseni do proleća. Veće epidemije su se javljale na 4-5 godina. U visoko vakcinisanim sre­dinama, kakva je i naša, morbile se vide samo kao sporadično oboljenje, ili kao nekoliko vezanih slučajeva, uvek u vezi sa osobom koja je boravila u sredinama u kojima se vakcinacija ne sprovodi U sredinama na niskom socioekonomskom nivou, od morbila i komplikacija morbila godišnje umire stotine hiljada dece. 

Izvor  Eb, ZZJP, www.simptomi

 

Loading