Планинаре изненадио јануарски снег у Хомољу

IMG_2643
Facebook

Кучево је током ноћи и јутра било једна од главним медијских вести – због испреченог аутобуса на путу Церемошња –Кучајна који је превозио тридесетак планинара. Планинари су пут Церемошње отишли током раних преподневних часова у недељу када је било облачно али без падавина. Додуше, све прогнозе су предвиђале да ће током дана и ноћи бити снежних падавина ( ту прогнозу смо објавили и на нашем порталу) али , како се на жалост,  касније испоставило, то није било довољно да се аутобус опреми потребном зимском опремом. И тако се десило, да када су се током вечери, негде после 17 часова упутили кући, аутобус проклиза и попречи се  на  месту неких 700 метара од силаска на пут Кучајна-Кучево. Пут Кучајна – Церемошња на коме се све дешавало је све време био проходан, путничка возила су пролазила, али возач аутобуса није смео да настави спуштањес.И тада српски медијски простор почињу да испуњавају информације које баш и нису биле утемељене на  чињеницама : од тога  да се све то десило на 3 км од магистралног пута Кучево – Мајданпек, да зимска служба није реаговала ( чишћење снега у зимским условима се на нашој територији врши према приоритетим усвојеним од стране СО, прим. аутора) итд итд.

„ Чим смо добили информацију да је аутобус испречен ми смо, као локална самоуправа , хитро реаговали „ рекао нам је председник општине Кучево Новица Јаношевић“. „ На лице места смо изашли ја, председник СО Владимир Стојановић, заменик  команданта Штаба за ванредне ситуације Љубиша Војић, в.д. директора ЈП за одр. пут и ул. расвете Небојша Митровић, члан Општинског већа Славиша Маријоковић и градски урбаниста Душан Тодоровић. Организовали смо пребацивање планинара теренским возилима до Кучева где су прво одсели у ресторану Хомољски Мотиви а потом аутобусом Ариве отпутовали за Београд. Руководилац овог предузећа Лале Вуковић, сем што је у касним ноћним сатима обезбедио аутобус да се планинари превезу организовао је и да се  попреченом аутобусу доставе ланци и наместе, тако да је и он напустио то место негде око 4 часа јутрос. Најбитније је да нико није повређен. Захвалан сам свима који су учествовали, никако не могу рећи акцији спашавања – јер нико није био стварно угрожен, већ да се превазиђе непријатна ситуација“.

Поента догађаја би била да се у зимским условима требају поштовати предвиђени законски прописи, као и да би медији требало мало више проверавати чињенице пре него што их објаве.

Loading