Јаношевић о 2017. години

IMG_0103
Facebook

Крај календарске године прилика је да се сумирају резултати – шта јесте а шта није урађено и по чему ће се година памтити. На конференцији за медије председник општине Кучево, Новица Јаношевић одговарао је на питања новинара.

Шта је по Вама било најзначајније у општини Кучево протекле године ?

Година на измаку остаће забележена као година у којој је започета реализација једног од највећих пројеката у историји наше локалне самоуправе као и по томе што су у њој одржани јубиларни 50. Хомољски Мотиви. Такође и по неким непопуларним мерама, јер смо били  принуђени да у складу са законским прописима смањујемо број запослених у јавном сектору. Али, са друге стране, протекле године имали смо повећање запослености у приватном сектору. Наравно, ту су и незаобилазни спортисти из наше општине, који су у различитим спортовима освојили прегршт медаља и одличја – између осталих и на државним и првенствима Балкана.

 

Шта нам можете рећи у вези инвестиција у Вашој општини ?

Као што сам то већ потенцирао, 2017. године започела је реализација једне од најзначајних инвестиција у послератном периоду – гасификације. Укупна вредност овог пројекта прелази 11 милиона евра и његовим окончањем много тога ће се променити код нас, како у привредном тако и у инфраструктурном погледу. Када се о инвестицијама ради треба напоменути и то да смо из сопствених извора инвестирали преко 15 милиона динара у адаптацију Дома здравља и покретање рада Хемодијализног центра. Наствили смо са инвестирањем у Установу за старија и одрасла лица, Центар за социјални рад, ради се топла веза између ОШ и Спортске хале а значајна средства су уложена и у завршетак је пројектно-техничка документација за реконструкцију школа у Волуји, Турији и Раброву.

Наравно, ништа од овога не би се могло урадити без разумевања и подршке Владе Републике Србије и наша су очекивања да ће се то и у наредном периоду наставити и то у већем обиму.

Нажалост, имам  примедби на рад појединих руководилаца републичких Јавних предузећа које обављају делатност на територији наше општине и то сам био принуђен више пута и да изнесем у јавности.

Незапосленост је један од највећих проблема друштва?

Много наде полажемо у развој приватног сектора. На територији наше општине регистрована су два страна предузећа, очекује се да се након окончања гасификације и у бившој Кречани отвори неколико десетина нових радних места. Наше је да стварамо услове који би привукли инвеститоре и ми на томе упорно и много радимо и надамо се да ће наш труд ускоро уродити плодом.

Пољопривреда ?

Чинимо све што је у нашој моћи. Снажно смо подржали развој задругарства и оснивања нових Удружења различитих облика пољопривреде, сточарства и воћарства. Овогодишњем буџетом смо издвојили 5 милиона динара за субвенционисање пољопривреде, наставићемо са тим трендом и у наредној, па ја и овим путем позивам све заинтересоване да аплицирају за та средства како би се искористила. формирана је нова задруга.

На 10. Седници СО Кучево усвојен је буџет за 2018.годину. Шта нам можете рећи о њему?

Буџет у висини од 554 милиона динара  усвојили смо гласовима скупштинске већине коју чини 25 одборника. Њиме смо предвидели да преко 20% буде утрошено за инвестиционо улагање у инфраструктуру па се за њега слободно може рећи да је развојни. Наравно, потребе су много веће, ми имамо 22 месне заједнице, свака од њих има сопствене потребе, али ипак могу рећи да сам задовољан планираним буџетом и да очекујем да се њиме реше многи проблеми који притискају нашу општину.

 

Loading