11. novembar Dan primirja u I svetskom ratu

Facebook

11. novembar , dan kada je 1918. godine potpisano primirje nakon Velikog rata, u Srbiji se  kao državni praznik slavi od 2012. godine. O stradanjima našeg naroda u tim vremenima sve je poznato. Mnogo žitelja Kučeva i okoline položilo je svoje živote u odbrani slobode svoje otadžbine u Balkanskim i I svetskom ratu. U njihovu čast, u porti hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Kučevu  podignuta su dva spomenika . Prvi , dvadesetih godina prošlog veka,   i na njemu piše : „ Hrabrim zviškim borcima palim u ratovima za oslobođenje i ujedinjenje 1912 do 1920 podiže ovaj spomenik blagodarni narod sreza Zviškog“.

stari-spomenik

Drugi  je postavljen 21. septembra 2014. godine, i podigle su ga Opština Kučevo i Savez boraca opštine Kučevo. Na njemu su upisana sva imena građana Kučeva koji su svoj život položili u ratovima od 1912-1918. godine, I uklesani su  likovi srpskih vojvoda koji su ih predvodili u tim herojskim vremenima  : Petra Bojovića, Živojina MišIća, Radomira Putnika I Stepe Stepanovića.

stepa-stepanovic    petar-bojovic             radomir-putnikzivojin-misic

11-esto novembarsko jutro je ove godine u Kučevu osvanulo hladno i obavijeno u gustu maglu.Kako je pre podne odmicalo sunce je sve jače sjalo ali je I dalje bilo dosta prohladno.

maglasunce

Pošto je neradan dan, mnogo institucije I ustanove su zatvorene. Ipak, ima I onih, koji će I ovog dana raditi. Među njima su prodavci na Zelenoj pijaci.

bankapijaca

Loading